Blog: CO2 waardes van belang…. Op kantoor, maar ook thuis!

Onze collega Eva Starmans schreef een blog over CO2 voor het Healthy Building Network.

Eén van de bekendere (broeikas)gassen, CO2, we zijn er vast allemaal wel mee bekend. CO2 heeft een invloed op ons binnenklimaat, waar we ons met het Healthy Building Network mee bezig houden. Aan mij, Eva Starmans, de vraag, om over mijn ervaringen met een CO2 meter binnenshuis (op kantoor en thuis) te delen met het Healthy Building Network. En dat doe ik natuurlijk graag!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier zelf tijdens mijn studie Bouwkunde nooit mee bezig ben geweest. Wat ik me wel herinner is dat ik standaard hoofdpijn had en dat ik “op” was nadat ik een dagdeel met het atelier in een afgesloten ruimte zat in een net gerenoveerd gebouw. Ik moest dan echt even naar buiten gaan om te “herstellen”. Ik had dit toen nooit gelinkt aan het binnenklimaat. Totdat ik na mijn studie aan de slag ging bij C2C ExpoLAB en waar we o.a. een CO2-meter tot onze beschikking hebben. Destijds zaten we in een zeer modern kantoorgebouw met weinig te openen ramen en klaarblijkelijk geen optimale installaties. Onze CO2 meter ging regelmatig af als we afspraken hadden. Deze ging af omdat er COwaardes van boven de 1500ppm werden gemeten. Voor de leken onder ons, de CO2 waarde in de buitenlucht is net wat boven de 400ppm, tenzij je in een gebied woont met veel uitstoot bijvoorbeeld door industrie. Wij zaten hier vaak ver boven en omdat we in het kantoor geen mogelijkheden hadden voor spuiventilatie of extra ventilatie, kregen we deze waardes ook niet eenvoudig omlaag.

Ik begon steeds vaker te merken dat wanneer ik hoofdpijn kreeg en me slechter kon concentreren, de CO2 waarde veel te hoog was. Dit komt ook terug in diverse wetenschappelijke onderzoeken, zoals bijvoorbeeld dit online toegankelijk onderzoek over de invloed van CO2 op diverse soorten van productiviteit.

We zijn daarna verhuisd naar een andere locatie. In onze huidige locatie bleef de CO2 een stuk lager. Ook met grote groepen, bleven deze en ook andere waardes veel beter. Mijn hoofdpijnklachten die voorheen tijdens werktijd kwamen opzetten verdwenen, maar ook collega’s hadden minder last van sick building gerelateerde klachten.

Dat zorgde voor een groeiende bewustwording en interesse in het binnenklimaat. Maar naast dat je ongeveer 8 uur per dag op kantoor bent, spendeer je nog meer van je tijd thuis. Ik was erg benieuwd hoe het thuis eigenlijk zat met het binnenklimaat. Daarom werd er thuis een uhoo aangeschaft (binnenklimaat-meter die verschillende factoren meet, sinds kort ook de virus-index).

 

Wanneer we met ons gezin thuis zijn (2 volwassenen & 2 kinderen) merkten we dat de COwaardes richting de 1000ppm gingen. Vaak rond ontbijt en avondeten zien we pieken. Het is grappig dat je aan de grafieken precies terug kan zien wat je hebt gedaan, samen binnen eten, even naar buiten, knutselen, poetsen, twee versus één thuiswerkend persoon…. Ik had al een ruime periode van de dag de ramen open, maar omdat de ventilatie (alleen in badkamer en keuken…..) niet voldoende is voor deze CO2 pieken, hebben we nu altijd zoveel mogelijk ramen open. Ik ben erg benieuwd hoe dit tijdens de winterperiode gaat bevallen.

Zo kwam ik erachter dat onze kat ook een aanzienlijke bijdrage levert aan de CO2 waarden. Wanneer ze dicht bij de meter slaapt komen er regelmatig erg hoge waardes (denk zelfs aan 2000ppm). Zo bleek dat er al diverse onderzoeken zijn dat honden en katten van alle huisdieren de grootste CO2 uitstoot hebben, zie onder andere deze website. De meter heb ik verplaatst door het gehele huis, om te zien welke kamers binnenlucht problemen ervaarde.

Eerder schreef ik ook al over het onderzoek van TNO, waaruit onder andere bleek dat CO2 waardes in de slaapkamer van nieuwbouwwoningen erg hoog (3500ppm) kan worden. Gelukkig hebben we hier momenteel geen last van, want boven staat bijna altijd alles open.

Maar als buiten de CO2 waarde net boven de 400ppm is, waarom accepteren we dan eigenlijk waardes die meer dan het dubbele zijn? Omdat we drie- viervoudige waardes gewend zijn en de dubbele waardes al content zijn? Ik vraag me dat vaker af wanneer men bijvoorbeeld streeft naar CO2 waardes onder de 1200ppm, maar waarom streven we niet naar merendeel van de tijd onder de 800-600ppm? Ik hoor al enkele mensen zeggen “omdat dat heel veel kosten met zich meebrengt voor installaties of ontwerp-oplossingen”. Maar we bouwen toch om optimaal te presteren en prettig te leven? We bouwen toch niet om de kosten aan de voorkant laag te houden om vervolgens achteraf installaties te moeten toevoegen en/of slecht te presteren (en uiteindelijk veel meer kosten kwijt te zijn)? Daarbij kan een nieuwe mindset met andere ontwerpprincipes gebaseerd op de natuur ook zorgen voor natuurlijke ventilatie en hoeven we hiervoor niet helemaal afhankelijk te zijn van installaties. Neem bijvoorbeeld stadskantoor Venlo als voorbeeld. Daar wordt de ventilatie grotendeels geregeld door natuurlijke ontwerpprincipes.

Daarbij zijn er voldoende (kantoor)gebouwen die aantonen dat waardes tussen de 400-700ppm prima te doen zijn. En met een beetje bewustwording thuis en ramen openzetten houden we het ook onder de 750, maar over het algemeen rond de 500ppm. Bij stadskantoor Venlo blijven we met grote groepen in 1 ruimte zelfs rond de 400-430ppm!

Hopelijk ligt de clue in bewustwording. Voor werkgevers ligt er een financiële prikkel om de CO2 laag te houden zodat de productiviteit optimaal blijft. Voor scholen is er een prikkel om medewerkers en leerlingen optimaal te laten ontwikkelen. En wie wil er thuis nu geen prettige gezonde leefomgeving? Hopelijk gaan we hier steeds meer om vragen. Je verblijft tenslotte 90% van de tijd binnen.