Transitie Enci gebied te Maastricht

De overgangszone is één van de parels in het transformatie plan van het Enci gebied, met een spectaculair punt en verbindend element tussen de groeve en het bedrijventerrein. Het 500 meter lange terrein, tientallen meters boven de groeve, is bestemd voor recreatie, horeca en specifieke bedrijvigheid. Duurzaamheid zal een belangrijk, integraal onderdeel uitmaken van deze ontwikkeling. De circulaire principes van Cradle to Cradle worden daarbij gezien als uitgangspunt om een positieve impact te creëren voor de gebruikers, de omgeving én op financieel gebied.

Het ENCI-gebied ligt bij de Sint-Pietersberg in Maastricht (NL), een prachtig gebied tussen de rivieren de Jeker en de Maas in Zuid-Limburg. Sinds 1926 wint ENCI in de indrukwekkende kalksteengroeve kalksteen voor de bereiding van verschillende cementsoorten. Het ENCI-gebied transformeert in een uniek en verrassend natuurgebied met ruimte voor recreatie, aangezien het moment waarop geen kalksteen meer mag worden gewonnen steeds dichterbij komt…

In het C2C-ambitiedocument, met bijbehorende roadmap en manifest zijn de C2C-ambities voor de transformatie van de overgangszone geconcretiseerd. De overgangszone moet het voorbeeld gaan geven om de groeve én het bedrijventerrein op eenzelfde duurzame wijze te ontwikkelen.