BLOG: Een gezond binnenklimaat thuis: Wat kun je zelf doen?

Het Healthy Building Network wil graag het belang van een gezond binnenklimaat, met name in kantoorgebouwen, onder de aandacht brengen. Het belang van een gezond gebouw wordt helaas vaak over het hoofd gezien, terwijl dit wel een effect heeft op de leerprestaties, de arbeidsproductiviteit en het algemeen welbevinden van mensen.

De opgedane kennis uit dit project werkt soms helaas ook beangstigend door cijfers die te zien zijn over het binnenklimaat in woningen, kantoren en scholen, waar wij ons 90% van de tijd begeven1, en dan weet je dat een gezond binnenklimaat helaas geen vanzelfsprekendheid is. Sinds de opgedane kennis door dit project probeer ik thuis ook te zorgen voor een goed binnenklimaat en bijvoorbeeld zo min mogelijk producten te kopen die mogelijk minder goede uitstoot hebben. Zoals bij het uitzoeken van onze babykamer heb ik geprobeerd te achterhalen welke producten en stoffen er precies waren gebruikt in die mooie meubels, speeltje en speentjes en dergelijke. Helaas kwam ik hier destijds niet ver mee en werden de winkels overvallen door mijn vragen. Dat wil niet zeggen dat je niks kan doen als consument om je binnenklimaat beter te maken. Met behulp van een recent onderzoek van TNO2 en andere opgedane kennis deel ik graag enkele eenvoudige dingen die je thuis kan doen om je binnenklimaat te verbeteren.

Afzuiging maximaal aanzetten en filter toepassen bij nieuwbouwwoningen.

Bij minimaal 1 op de 6 woningen is in de woonkamer/keuken de PM2,5 fijnstofconcentratie gemiddelde boven de WHO concentratie. De helft wordt veroorzaakt door fijnstof uit de buitenlucht en de andere helft door binnen-bronnen, voornamelijk door bakken, braden en stoken. Door goede kookafzuiging kan totale blootstelling aan fijnstof met 10-20% verlaagd worden en denk daarbij ook aan bepaalde filters.2 Hoe ouder de woning, hoe kleiner deze kans

Slaapkamers ventileren

In bijna de helft van de Nederlandse woningen is in de hoofdslaapkamer gemiddeld 21 uur per week de CO2 concentratie hoger dan 1200ppm!2 Ter vergelijking: buiten ligt deze gemiddeld rond de 410ppm3+4. Waardes boven de 1000ppm hebben al een ongunstige invloed op ons als mens5 (Het TNO-rapport geeft zelfs aan dat de CO2 concentraties 3500ppm kunnen overschrijven. Gevolg hiervan kan zijn slaapverstoring of productiviteitsverlies op je werk de dag erna (tot 3%))2. Een paar uur ’s ochtends ventileren heeft weinig meerwaarde, maar ’s nachts de ramen open kan beter resultaat geven of het laten aanbrengen van zelfregelende roosters.6

Meten = Weten

Soms bemerk je in een bepaalde binnen omgeving klachten die je normaliter niet hebt, waardoor dit zou kunnen wijzen op sick building syndroom, maar over het algemeen is dat koffiedik kijken. Met een eenvoudig metertje kun bepaalde waardes zelf al meten. Blue Engineering heeft voor het HBN-project enkele gekalibreerde meters gemaakt waarmee je CO2, luchtvochtigheid en temperatuur kunt meten. Heb je twijfels over jou binnenklimaat thuis, dan zijn er veel bedrijven die dit op een breed niveau kunnen meten, en meters die via internet zijn aan te schaffen. Maar het staat je altijd vrij om ons metertje even te lenen, we zijn benieuwd naar je ervaringen!

Niet meer koken op gas

Het koken op gas draagt bij aan ultrafijnstof en NO2 binnenshuis, met alle relateerde discussies over gas hoef ik me hier niet verder over uit te weiden….

Weekmakers uit pvc-vloerbedekkingen& luchtverfrissers

Gebruik geen luchtverfrissers, hiermee spuit je waarschijnlijk rommel in de lucht om een naar geurtje te verbloemen (en of het er nu echt beter van wordt…), simpel: niet doen. 2+7

Gebruik vloerbedekkingen zonder rotzooi erin zoals weekmakers uit PVC vloerbedekkingen. Voor consumenten wordt dit al snel een lastig “scheikundig / toxicologisch” vraagstuk om erachter te komen of jou PVC vloer “goed” is. Dit vraagstuk is eenvoudig op te lossen door andere vloerbedekkingen te kiezen. Niet om voor mijn eigen parochie te spreken, maar producten met certificaten zoals het C2C certificaat bevatten dit niet.8

Ruik aan je nieuwe product / de geur van de winkel

In sommige winkels hangt een geur van nieuwe producten (je kent het wel, de geur van nieuwe vloerbedekking, nieuwe auto’s, maar ook de geur van bepaalde discount winkels). Voor sommige als aangename geur, maar helaas kan deze geur gepaard gaan met offgassing, waardoor er vluchtige organische stoffen worden afgegeven aan het (binnen)klimaat, niet goed voor je. Koop deze producten niet. Of laat het, zoals ik heb gedaan met de babykamer, een tijdje buitenstaan zodat de VOCs niet binnenkomen, of koop tweedehands dan heeft dit proces al (groten)deels plaatsgevonden.9

Reinigingsproducten

Ditzelfde geldt voor reinigingsproducten en nog veel meer andere producten waarin bijvoorbeeld oplosmiddel is gebruikt. Vermijd deze producten en gebruik spuitbussen zonder drijfgas. Verlucht de ruimte goed als je deze wel gebruikt en koop biologische producten en kijk naar de ingrediënten lijst.

En wist je dat zachte vloerbedekking, beter dan harde vloerbedekking, fijnstof vasthoudt en dat je deze daarna met een goede stofzuiger uit kunt zuigen?10

Stel de juiste vragen

Ook al kreeg ik jaren terug geen antwoorden op mijn zoektocht naar gezonde producten van de babykamer, ik blijf het toch doen. Een tijdje later bij een beddenwinkel had ik een positieve ervaring. Je ligt tenslotte toch zo’n 6 tot 8 uur per dag op je matras en dan is het wel fijn als deze geen toxische stoffen bevat, ook niet in kleine toegestane wettelijke hoeveelheden. Voor iedereen die dit belangrijk vindt: doen, blijf vragen stellen. Ervaring leert dat als meerdere mensen in een winkel vragen stellen over gezonde producten, de winkelier vanzelf achter antwoorden aangaat en de producent tot denken aanzet.

Je kunt vragen of de winkelier precies weet wat er precies in het product zit (en dan niet op materiaal niveau maar op klein niveau) en of er geen weekmakers, pvc, formaldehyde etc. in je product zijn toegepast. Daarnaast kun je vragen of het product een keurmerk heeft met betrekking tot gezondheid en noem maar op.

Wil je meer weten? Als basis voor deze blog heb ik het TNO rapport gebruikt “meta-onderzoek voor coalitie gezonde binnenlucht”, maar er zijn ook vele andere rapporten te lezen. Vele van deze delen wij via de HBN website. Ik ben benieuwd of jullie nog tips hebben!

 

Bronnen:

[1]US Environmental Protection Agency (EPA) (2001): Healthy Buildings, Healthy People, https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/healthy-buildings-healthy-people-vision-21st-century ,10.02.2020.

[2] The Netherlands Organisation for applied scientific research (TNO) (2019): Meta onderzoek voor coalitie gezonde gebouwen, https://publications.tno.nl/publication/34636211/NLZGay/TNO-2019-R10969.pdf,10.02.2020.

[3] Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) (2017): Atmosferische COconcentratie blijft stijgen, https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/atmosferische-co2-concentratie-blijft-stijgen,10.02.2020.

[4] Vivian Lammerse (2019): Nieuw record CO2 concenratie, https://www.scientias.nl/nieuw-record-co2-concentratie-in-de-atmosfeer-gaat-over-de-415-ppm-heen/, 10.02.2020.

[5] World Green Building Council (o. V.) (2014): Health, Wellbeing & Productivity in Offices. The next chapter for green building, https://worldgbc.org/wp-content/uploads/2022/03/compressed_WorldGBC_Health_Wellbeing__Productivity_Full_Report_Dbl_Med_Res_Feb_2015-1.pdf 15.02.2024.

[6] M.G.L.C. Loomans, A.K. Mishra, H.S.M. Kort (2018): Ventilatie en slaapkwaliteit – met open of dicht raam of binnendeur?, https://research.tue.nl/nl/publications/ventilation-and-sleep-quality-with-open-or-closed-window-or-indoo, 10.02.2020.

[7] Mens en gezondheid (2013): Het gevaar van luchtverfrissers, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/116682-het-gevaar-van-luchtverfrissers.html, 10.02.2020.

[8] Tim Beucker (2017): BBA Binnenmilieu, https://www.cradletocradlecafe.com/wp-content/uploads/2017/04/Presentatie-Tim-Beuker-15.06.2017.pdf, 10.02.2020.

[9] Custom made (2015): How Scared Should You Be of Off-Gassing?, https://www.custommade.com/blog/off-gassing/, 10.02.2020.

[10] Gezondheid.be (2017): Intoxicatie door huishoudproducten, https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=276, 10.02.2020.