BLOG: Gezonde gebouwen zijn een win-win propositie voor alle stakeholders

In het Healthy Building Netwerk proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande kennis. Zo heeft Joseph G. Allen van Harvard diverse boeken en publicaties geschreven over gezonde gebouwen. Zijn laatste boek wat recent is uitgebracht heet “Healthy Buildings – How indoor spaces drive performance and productivity”.

In de inleiding wordt voor diverse doelgroepen de meerwaarde van gezonde gebouwen uitgelicht. Voor iedere stakeholder zit een meerwaarde in gezonde gebouwen. Wij delen graag deze met jullie.

Business leaders

Er is een competitie gaand om talentvolle werknemers aan te trekken. Heb je er wel eens aan gedacht om je gebouw als middel in deze competitie in te zetten? En daarnaast om je gebouw in te zetten om je talenten optimaal te laten werken?

“Are you using your building as a Human Resources tool?

  • Minder ziekteverzuim
  • Hogere productiviteit
  • Tevredenheid werknemers hoger

Werknemers

Gebouwen hebben een grote invloed op je gezondheid, zo ook het gebouw waar je werkt. Wat doet je werkgever, gebouw manager om dit gebouw zo gezond mogelijk te houden?

“Are you interviewing your building?”

  • Prettiger werkklimaat
  • Minder Sick-building-syndroom klachten
  • Minder ziek

Investeerde en ontwikkelaars

Afgelopen jaren heeft de “groene gebouwen beweging” ervoor gezorgd dat we besparen op energie, afval en water (1% van de uitgaves van gebouweigenaren). Deze beweging maakt plaats voor de “gezonde gebouwen beweging” met een goede reden. Want we bouwen niet om energie te besparen, we bouwen voor de mensen.

“Is your investment future-proofed for the coming healthy buildings movement?”

  • Groene en gezonde gebouwen kunnen hogere huurprijzen hanteren
  • Huurders zijn meer tevreden
  • Hogere transactieprijs

Voor iedereen op deze planeet

Gebouwen hebben invloed op onze gezondheid door hun intieme relatie met het energiesysteem en het veranderende klimaat. Gebouwen consumeren 40% van de energievraag, die nu nog grotendeels komt uit fossiele bronnen.

 

Bron: Allen, J.G. & Macomber J.D. (2020). Healthy buildings: How indoor spaces drive performance en productivity. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press

 

Door: Eva Starmans